Vossasmøret
Kontakt oss
Om oss

Da Aud Torhild Jensen var liten pleide hun å dra på stølen med bestemoren om sommeren. Det var her hun lærte å kjerne smør. Auds bestemor formidlet viktigheten ved å ta vare på de gamle tradisjonene, og å lage naturlige produkt uten tilsetningsstoff.

På Gjervalg Gard på Voss begynner en vanlig dag med sjødning. Det innebærer alt stellet i fjøset. Aud måker, melker og gir fôr, og steller med dyrene. Hun sørger selvfølgelig også for å klappe og kose litt med dem alle. Omsorg har alltid vært en grunnstein i hennes arbeid, fra Aud var hjertesykepleier til hun ble bonde på heltid. Det å leve i pakt med naturen, ta vare på den og følge de gamle tradisjonene for dyrking av mat er viktig, og innebærer naturligvis også godt stell av kyr og kalver.

Når Aud rister på den gamle lurabjølla, spretter alle kyrne opp. Så bærer det til fjells, til stølen som ligger to timer unna. Rosenkrans tar ledelsen, og ungdyra danser rundt. Fra slutten av juni til slutten av september går kyrne fritt på fjellbeite oppe i høyden. Da spiser de det de vil av urter og ugress. Det gir melka den friske smaken og smøret den løvetanngule fargen.

Kun den beste melken blir til smør. Melken separeres, så settes fløten til syrning med den unike kulturen som sitter i veggene. Prosessen begynner i løpet av få timer, men det kan ta dagevis å få frem den riktige smaken. Kjernemelken som skilles ut brukes til prim og næringsrike smoothies. Saup, som det også heter, er en unik proteinkilde. Vossasmøret er upasteurisert smør kjernet med hjerte for tradisjon.